Среда, 21 Јули 2021   
И КАМЕНОТ ЗБОРУВА: БОг е УНИВЕРЗУМ. ЈАЗИКОТ Е ПРОГРАМ, БОЖЈИ УМОВЕРЗУМ

1zive1

Карл Сеган: „Живееме во општество што е апсолутно зависно од наука и технологија, а сепак сме ги подредиле нештата за безмалку никој да не ја разбере науката и технологијата. Тоа е јасен рецепт за пропаст“.

Марија Емилија Кукубајска: „Живееме во општества каде мулти културите апсолутизирано сокриваат  произволни конструкти, за народите и јазиците да не разберат кои им се најдалечните историски, или митолошки, претци и потомци. Тоа е неминовен повод за барање на вистината.

„Никој не може да го обмисли од почеток до крај делото на Бог“. (Книга на Еклезиастите, 3:11) 

„И овој пат ќе ги запрепастам луѓето со редица чуда; мудроста на умните ќе исчезне, интелигенцијата кај интелигентните ќе ја снема... (Порака од Бог, јавена на пророкот Исаја, 29:14-16, Стар Завет).

Исаја, 8ми век пред Христа, ја критикува апсолутната корумпираност во времето на цар Манасие, предупредува луѓе и народи против нивната морална декаденција и криминал, и го предвидува отелотворувањето на Бог во Исус Христос. За критиките на современиците бил осуден: преполовен со пила.

Декретот, манифест на „Каменот од Розета“ е издаден 196 година, од Македонскиот крал Птоломеј V (живее од 205 до180) поставен на власт на 5 годишна возраст, помаган од неговите свештени советници. Покрај египетските хиероглифи и грчкото писмо, декретот е напишан и на Димотикон - популарен јазик и писмо на македонскиот народ. Тоа е текстот од третото, средно, писмо кое било говорно, колоквијално народно писмо, зборувано од македонскиот народи во Египет. Димотикон било и официјално, национално, политичко писмо и јазик меѓу Македонските Птоломејски владетели. Тие се прогласувани за фараони од египетскиот народ, благодарен за македонската одбрана на Египет од повеќе непријатели: Кушити, Хитити и т.н. „Морски луѓе“. Морските луѓе (Sea people) се „грци“ од Азиски и Африкански страни кои го окупирале денешниот Балкански полуостров, и претенциосно го нарекуваат денес и Грчки полуостров. 

Една од копиите на каменот е пронајдена од инжењер Пјер Бушар, 1799, а интегралниот превод на хиероглифите е дело на египтологот, Шамполеон, 1822. Дефинитивното дешифрирање на старомакедонско димотско писмо и јазик е успех на македонските истражувачи академик Томе Бошевски и проф. д-р  Аристотел Тентов (издание на МАНУ). Димотското писмо и јазик, во однос на хиероглифите, е тоа што старословенската библија е наспроти латинската. За Димотското писмо грците нихилистички молчат, не го коментираат ниту на сајтот на HISTORY CHANNEL, https://www.history.com/news/what-is-the-rosetta-stone

Димотикон писмото е пишувано од десно кон лево; така се цитирани и зборовите од него, спрема кои се креирани интра дисциплинарни конотации. Автор на мини есеите „И каменот зборува“ е проф. д-р Марија Емилија Кукубајска. Таа консултира повеќе извори, како и преводот на E. A. Wallis Budge, The Decree of Memphis and Canopus. vol. Ill, Kegan Paul, Trench. Trubner and Company, Inc., London 1904. 

1zive12

Старото Македонско Димотско писмо, не е клинесто, ниту хиероглифско

или античко египетско, што е нонсенс сугериран од грците, ниту данајско.

Данајското „Грчко“ писмо е пиратирано од Феникијците. Пред Феникијците

тоа е составено и запишувано од прото-Македонците, уште во Горен Палеолит,

40-10.000 пред Христа. (с. Осинчани, Таор, Венетските записи, словенечките

петроглифи, Винчанската писменост). По топење на глечерите од Ледено доба

над Европа, Македонското население е првото и најстаро на континентот.  

Ѓ.  

90.  еЃ ... Ѓе. Човек. 86 милијарди неурони. Главно е да се движите, со глава и срце: нагоре, напред. 

91. еЃоМ ... МоЃе. Човек од Голема Мајка. Македонец. Чудо. Од мало царство – големи народи ослободи.

92. еЃуЛ ... ЛуЃе. Човек од Египет, Македонски Птоломеј. Платеници данајци најмува, да штити од крадци

93. еЃуЈ ... ЈуЃе. Човек од град на волците. Римјанин, колонизатор на идеи, мавзолени, музи. Како данајците.

94. уЃ ... Ѓу. ЃурЃа. Ѓула. Убавка. Голема мајка и во Египет. Мудра, мирна. Не чедоморка пакосна, Медеја. 

95. ьуЃ ... Ѓуь. Еѓупт.  Убава земја. Мисир. Горни височини. Македонци ја бранат од подмолни Медуз(д)и.

96. аЦаПьуЃ ... ЃуьПаЦа. Жители на Египет, Еѓупци. Со потемна кожа, а светол, ум. Не давајте ги на Дан.

97. аЦаПьуЃ.  Жителиве на Египет – Мерат, градат Земјини координати со Сончеви, космички неутриноси. 

98. оТоП А ьуЃ аН ... На Египет царска, главна Александрија. Поумна од ситни град-полиси. Тие ја запалија.

99. Н уЃ ... Ѓу Н. Убавиот ни’ Нил. Еѓипјаните од Нил знаат што е благородност. Но не и морските не-луѓе.

100. Н уЃ аН ... На Ѓу Н. На Убавиот ни’ Нил. Со восхит, благодарно создаваме. Не сме мршојадни данајци. 

101. аЃ ... Ѓа. Ѓаааа. Удри. Војна е. Од пирати да браниме што заработивме со стру(н)и мисловни и реки пот.

102. еНаПьЃ аН ... На ЃьПаНе. На Египќани од Горен Египет - не качувај данок. Помилувал ги. Очовечи ги. 

103. еВьЈаНеД оМаПьЃ aН ... НаЃьПаМо ДеНаЈьВе... Горно-Египетските Данајци, бунтовници луциферови.

Е

1zive16

Од горе: 1. Египетски хиероглифи, 2. Данајско-Грчко-Феникиско писмо, и 3. Димотско – Македонско писмо најшироко користено меѓу народот. Аналогно на кириличното писмо за народна употреба во официјалната црква на словенските народи, наместо латинското и грчкото писмо.

Димотско, старо македонско писмо                                                               https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Graffito_of_Esmet-Akhom_-_demotic_inscription_%28photograph_%2B_drawing%29.jpg 

Ж.

104.  ееЖ... Жее. Живее. Жеже од животна сила. Не како слугa, но како соработник во напредокот:                     

105. еВееЖ.  Живее. Да брани и храни водачи, војници, учители, мислители, излечители, земјоделци...

106. уНеВееЖ. ЖееВеНу. Живион: величество, чест, доблест е. На небесен Бог се моли, не на луѓе идоли. 

107. уНеВееЖ ьЈаН ,,, НаЈь ЖееВеНу. Најживион, највечен крај Нил: Умно срце против блудни актери.

108. еВИееЖ ... ЖееИВе. Фараоните го обожуваат. Тој е против демоНкратско беззаконие, гррр... гРев.

 09. оТеВееЖ. ЖееВеТо. Живото битие на земјава науки и уметности подигна - пред други дрски дојденци.

110. еВуЈееЖ ... ЖееЈуВе. Живи докази на верност кон Бог и земни водачи - за заштита од Зло око, Хорус.

111. ИаП уЉееЖ ... ЖееЉу ПаИ. Добродетелот ЖЕлба има Хорус да не стане ХОРор ХОРоспија ДАНајска.

112. оТИаП уЉееЖ ... ЖееЉу ПаИТо. Добродетелот. Одмаздува татко: не со Д’омраза, но со А’достоинство

113. оЖ ... Жо. Заштитникот. Бранител од Бог на злото: Апопис, Апеп. Апото апе ... и со змија лажно света.

114. оЖ врП ... Прв Жо. Прв заштитник. Жупан. Здрав разум. Светло срце учи одбрана од инвазии на лагата. 

 15. НаП оЖ ... Жо ПаН. Жупан. Штити, пред-видува: Данајци и евреи го протераа св. Павле од Македонија.

1Marija Emilija Kukubajska

 

На прво место

News image

Јас се ќе прифатам спасувајте ме на избори

Неодговорен пристап на Заев кон идентитетот и историјата

Историја

News image

Билтенот „Лист на ВМРО-ДПМНЕ“

Со своето неколку месечно постоење ВМРО-ДПМНЕ се афирмира како авангардна национална и демократска п...

Иселеници

Култура и туризам

News image

ДЕЛ ОД СУДБИНАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ПРОГОНЕТИ ДЕЦА – БЕГАЛЦИ (21)

Дo 1959 година, Грциjа преземала екстремни мерки да ги затвори своите граници со Албаниjа, Jугосла...

Фељтон

News image

АЛЕКСАНДАР III МАКЕДОНСКИ ВО ДЕЛОТО „ИСТОРИЈА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ОД АНТИЧКИОТ ПЕРИОД ДО ДЕНЕС“ (1)

Тоа е дело на „Македонска искра“, Скопје, 2008, на 500страници, на македонски јази...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.