Среда, 13 Јануари 2010    Печати
На татковината
Низ  тебе минале  безброј  хорди варварски
Кој не  те  газел,   кој  не  те мачел?
Но секогаш  твоите  синови  слободарски
Со песни на уста, умирале за тебе.

Си носела  јарем и уште  го носиш,
Те пљачкаат  уште туѓинците диви,
Но надеж не губиш,   со инает пркосиш
На твоите  земјо  балкански касапи.

Ти нема да умреш,  ке жевееш вечно
Бидејки ти раѓаш синови герои
Тебе што  те љубат,   тирани шго мразат
И спремни да умрат  за правдини твои.

Историја богата и култура плодна
Градени со векој  од претците  наши
Гарантират дека ке бидеш слободна.
О земјо,   нема никој да те исплаши.