Култура и туризам
Среда, 23 Јуни 2021 01:00    PDF Печати Е-пошта
„АНГЛИСКО – МАКЕДОНСКИОТ ЛИМНОЛОШКИ ЛЕКСИКОН“ – ЗНАЧАЈНО ЛЕКСИКОГРАФСКО ДЕЛО (2)

1du123

ДЕЛ ОД ТВОРЕШТВОТО НА СЛАВЕ КАТИН 

Повеќе...
 
Среда, 23 Јуни 2021 01:00    PDF Печати Е-пошта
ПЕХЧЕВО – ЗНАЧАЕН РЕКРЕАТИВЕН ЦЕНТАР ВО ИСТОЧНА МАКЕДОНИЈА (11)

1peh1

Пехчево, едно од помалите градчиња во Република Македонија е распослано во Малешевијата, на двете страни на Пехчевска Река, под падините на Влаина Планина. Општината Пехчево е сместена на возвишението (превалот) помеѓу Беровската и Делчевска Котлина, на надморска височина од околу илјада метри.

Повеќе...
 
Среда, 23 Јуни 2021 01:00    PDF Печати Е-пошта
СУРОВАТА СУДБИНА НА ПОДЕЛЕНА ЕТНИЧКА МАКЕДОНИЈА (8)

1kar1

На 18 декември 1936 година, диктаторската влада на Метаксас обjавила еден законски акт “За активноста против безбедноста на државата”, врз чиjа важност илjадници Македонци биле уапсени, затворени, протерани или прогонети (exoria) на суви грчки земjишта, сурови за живот, каде многумина исчезнале. Кој е нивниот злочин? Затоа што се Македонци по paѓaњe.

Повеќе...
 
Среда, 16 Јуни 2021 01:00    PDF Печати Е-пошта
По стапките на Месијата (3) Маслинова гора

1_copy_copy_copy_copy_copy

Маслинова гора или Гетсиманска градина

 

 

 

 

 

 

 

Мане Јаковлески

Пристигнав на врвот на Маслиновата Гора- Гетсиманската Градина, до познатиот видиковец, од каде се овозможува прекрасниот панорамски поглед на Стариот Град, Сионскиот Рид и новиот дел на градот. Куполата на карпата блеска на сонцето и така доминира над градот. Видиковецот е преполн од туристи, чии лица одразуваат изненаденост, зачуденост, збунетост, зависно од тоа како ја доживуваат сликата од градот која лежи пред нас. Опкружен со каскадно зеленило, кипаруси, зад кои назираат сакрални објекти.

 

Маслинова гора- Гетсиманска Градина е место каде се наоѓаат осум маслинови дрвја кои се стари 2000 години. На ова место Исус се молел, тука е фатен, врзан и одведен на судење.

Маслинова гора е местото каде Исус Христос ги одржувал повеќето од своите молитви и каде се собирал често пати со своите ученици-апостоли.

Маслинова гора е местото каде Јуда Искариотски дошол со војниците и со бакнеж на левиот образ на Исус го предал на Кајфа.

На мeстото каде Јуда го предал Исус Христос, била изградена базилика уште во 5 век.

2

446px-Gethsemane

Maslinova_gora_23.11.2011_16

maslinovata-gora-2

maslinovata-gora-3

maslinovata-gora-4

1_copy_copy_copy_copy

Во близина на Маслинова гора - Гетсиманска Градина се наоѓа и  црквата каде е Гробот на Света Марија.

Гробот на Света Марија (мајката на Исус Христос) се наоѓа на Кидронската долина, блиску до црквата на сите нации. Оваа мала осумаголна капела била изградена во 5 век, а во 614 година била разрушена од страна на персијците. Повторно била изградена во 12 век.

maslinovata-gora-6

________23.11.2011_65

________23.11.2011_99

maslinovata-gora-7

________23.11.2011_97

maslinovata-gora-9

________23.11.2011_79

________23.11.2011_94

maslinovata-gora-10

________23.11.2011_80

maslinovata-gora-11

maslinovata-gora-12

maslinovata-gora-13

maslinovata-gora-14

Наредна среда: Црква Патер Ностер (ОЧЕ НАШ)

 
Среда, 16 Јуни 2021 01:00    PDF Печати Е-пошта
СО ПОЧИТ И ЉУБОВ КОН МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКОТО ИСЕЛЕНИШТВО

1sla12345

ДЕЛ ОД ТВОРЕШТВОТО НА СЛАВЕ КАТИН 

Повеќе...
 
Среда, 16 Јуни 2021 01:00    PDF Печати Е-пошта
ОБЈАВУВАЊЕТО НА ИСТОРИСКИОТ АБЕЦЕДАР (А, Б, Ц) ВО АТИНА ВО 1925 ГОДИНА (7)

1abcd

 

Додека Грциjа размислувала за повторно населување на Македониjа со странски бегалци, нов развоj на настани се подготвувал да излезе на површината на Македониjа. Имено:

Повеќе...
 
Среда, 16 Јуни 2021 01:00    PDF Печати Е-пошта
ПРВА ПРОДАВНИЦА ЗА ЗДРАВА ХРАНА („HEALTHY FOOD BY ZEGIN”) (10)

1fod1

Бесплатен концерт на Здравко Чолиќ, Есма Реџепова-Теодосиевска, заедно со  Тамара Тодевска, Ламбе Алабаковски и други учесници, спонзориран од „Healthy Food by Zegin“, се одржа на 27 август 2015 година, на плоштадот во Берово. Со тоа се означи почетокот на Етно-фестивалот организиран од Општината Берово и „ЗЕГИН“.

Повеќе...
 
Среда, 09 Јуни 2021 02:00    PDF Печати Е-пошта
По стапките на Месијата (2) Стариот Град Ерусалим

po-stapkite-na-medijata-2-240

Мане Јаковлески

 

Стариот Град Ерусалим

Стар Град (Ерусалим) Според хебрејските ракописи, цар Давид со градот владеел во 970 година п.н.е. Тој бил наследен од страна на својот син, Соломон,  кој го изградил Ерусалимскиот храм на планината Мориах. Храмот на Соломон, (подоцна наречен Прв Храм) прераснал во големо светилиште во еврејската историја, а се смета дека подоцна во него бил чуван и Ковчегот на Заветот.Повеќе од 600 години, односно сѐ до преземањето на градот од страна на Вавилон, градот останал престолнина на Јудејското кралство и религиозен центар на Израелците. Овој период е познат како период на Првиот Храм. По смртта на Соломон, (930 п.н.е.), градот останал престолнина на царството.

По освојувањето на градот, завршил првиот период на храмот, и тоа во 586 година п.н.е., со заземањето на градот од страна на Вавилон, рушејќи го храмот на Соломон. По педесет години Евреите откако биле протерани од градот, персискиот крал Кир II им дозволил повторно да се вратат. Со нивното доаѓање, дошла и идејата за повторна реконструкција на ерусалимскиот храм. Тој бил изграден во 516 п.н.е. во времето на Дариј I, односно седумдесет години по уривањето на Првиот храм. Градот повторно станал најважен центар на Евреите и нивната култура.

Во времето кога Александар Македонски ја поразил Персија, Ерусалим попаднал во рамките на Македонската држава. Во 198 п.н.е., Птоломеј I го изгубил Ерусалим предавајќи го градот на Селеквидите.

Селевкидската Империја (312 п.н.е. - 63 п.н.е.) била империја во античкото време, т.е. една од империите-наследнички на Македонската Империја на Александар III Македонски. Ја основал Селевк I Победникот, еден од генералите на Александар Македонски. Селевкидската Империја била главно сместена на Блискиот Исток.

Стариот Град во Ерусалим е оддалечен на околу 1 километар од модерниот Ерусалим. До 1860 година овие простори на градот ја сочинувале внатрешноста на градот. Стариот Град има форма на неправилен круг и во него може да се влезе од 7 различни порти од градот од кои најпознати се Јафа и Сион. Стариот Град е место каде се наоѓаат некои од клучните религиозни знаменитости на трите религии во градот: Ерусалимски храм заедно со Ѕидот на плачот за евреите, Светиот Гроб за христијаните и џамиите Кубат Ал Сахра и Ал Акса на муслиманите.

Во 1980 година, Стариот Град во Ерусалим е заштитен под УНЕСКО.

Денешниот Стар Град во Ерусалим е 3-4 пати помал од древниот Ерусалим од периодот на Ирод Велики. Кон 66 година, кон почетокот на востанието против Рим, градот го достигнал својот најголем расцвет. Неговото население било околу 100.000 луѓе и бил четвртиот град по големина во светот, по Александрија, Антиохија и Рим. Ерусалим бил заобиколен од големи ѕидови. Неговите кули достигнувале и до 40 метри. Центарот и главен објект бил Ридот на храмовите.

po-stapkite-na-medijata-2-1

po-stapkite-na-medijata-2-2

 

po-stapkite-na-medijata-2-4

po-stapkite-na-medijata-2-5

po-stapkite-na-medijata-2-6

po-stapkite-na-medijata-2-7

po-stapkite-na-medijata-2-8

po-stapkite-na-medijata-2-9

po-stapkite-na-medijata-2-10

Населби во Стариот град

Традиционално за Стариот град е тоа што тој е поделен на муслиманска, христијанска, еврејска и ерменска населба.

Еврејската населба

Во еврејската населба се наоѓа Ерусалимски храм (Har ha-Bayit) обградена со Ѕидот на плачот. Во Израел уште населбата ја  нарекуваат Западниот ѕид, бидејќи тоа е единствениот дел кој останал од Вториот храм.

Според евреите, тоа е местото од каде започнало создавањето на светот.

po-stapkite-na-medijata-2-11

po-stapkite-na-medijata-2-12

po-stapkite-na-medijata-2-13

po-stapkite-na-medijata-2-14

po-stapkite-na-medijata-2-15

po-stapkite-na-medijata-2-16

po-stapkite-na-medijata-2-17

Муслиманска населба

Вистинскиот камен на храмот се наоѓа под џамијата Ал Акса, која е точно зад Ѕидот на плачот. Зад неа пак се наоѓа џамијата Кубат Ал Сахра (катедрала на каменот).

po-stapkite-na-medijata-2-18

Христијанска населба

Во стариот град на Ерусалим се наоѓа црквата на Воскреснувањето или позната како брдото Голгота, каде според Библијата бил распнат Исус Христос. Исто така во стариот град се наоѓа и Светиот Гроб, место кое се смета дека е гробот на Исус Христос.

po-stapkite-na-medijata-2-19

po-stapkite-na-medijata-2-20

Ерменската населба

Ерменската населба е најмала во Стариот град која се наоѓа до христијанската населба.

po-stapkite-na-medijata-2-21

Продолжува: Маслиновата гора - Гетсиманската градина

 
Среда, 09 Јуни 2021 02:00    PDF Печати Е-пошта
СТИХОЗБИРКАТА „ДОЖДОТ“ ОД ИЗАБЕЛ И СЛИКОВНИЦИТЕ ЗА САНДРА, ДИНА И МАСИМО КАТИН

1vnu123

КОН ТРИЈАЗИЧНАТА СТИХОЗБИРКАТА „ДОЖДОТ“

Повеќе...
 
Среда, 09 Јуни 2021 02:00    PDF Печати Е-пошта
БЕРОВО – МАКЕДОНСКА ЕКОЛОШКА ОАЗА ДЕЛ II (9)

1oaz123

Берово, во кое бизнисменот Благој Механџиски, познат таму како Бари или Зегин, минал дел од младите години, а и денес навраќа како викендаш во својот прекрасен апартман на излезот од Берово кон Беровското Езеро, е град со најмногу цркви по бројот на жители. За секоја црква има напишано легенда.

Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

На прво место

News image

Мисајловски: Договорот со Република Бугарија претставува грешка, бидејќи нема реципроцитет

„Договорот со Република Бугарија претставува грешка, бидејќи нема реципроцитет. Единствена и нај...

Историја

News image

Декларација на македонската заедница од Онтарио (Канада)

Република Грција мора да го признае постоењето на македонската нација во Грција (25 март 1990 година...

Иселеници

News image

Искажувања на македонските учители во Пиринска Македонија

Репринт на фељтонот објавен кон крајот на 1975 и почетокот...

Култура и туризам

News image

Маркови Кули (Водно)

Маркови Кули (или град Чрнче) е тврдина - збег на градот Скопје која лежи 4,5 км на југоисток од цен...

Фељтон

News image

ВРАЌАЊЕ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ НИЗ ПУСТИНАТА (19)

Но, како што се утврдило, немало никаков знак од непријателот кај спојот на реката...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.