Среда, 01 Септември 2021    Печати
СТРУШКИ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА - НАГРАДА ЗА МАРИЈА КУКУБАЈСКА, Времеплов - 1973

1mare1

Интервју, Наградените за наградите (Влада Урошевиќ, Петар Т. Бошковски, Пеги и Греам Рид, Глигор Поповски, Марија Кукубајска), СВП, Нова Македонија, стр. 7, 28 август, 1973                                                 

1mare12

Од наградената книга на Марија Кукубајска, Временија и Неоткрит, Македонска книга, Скопје, 1973

1mare13  1mare14

КУКУБАЈСКА, Марија, Поезија, настап на „Мостови – СВП, 28 август, 19:00 часот. 1973

КУКУБАЈСКА, Марија, интервју и дискусија на тема традиција и напредок, читање стихови кои илустрираат историчност и футуризам во нејзината поезија и поетика. Југословенска Радио Телевизија, Лектира, емисија од областа на културата и уметноста, Белград. 1973 

КУКУБАЈСКА, Марија, гост во емисијата од областа на културата, Телевизија Сараево, уредник и водител Душко Трифуновиќ. 1973

КУКУБАЈСКА, Марија, чита свои стихови во емисија посветена на првата книга „Временија и Неоткрит“,  Македонска Радио Телевизија, Скопје. Автори на емисијата: Гордана Михаилова Бошнаковска и Данило Коцевски. 1973

КУКУБАЈСКА, Марија, Стихови од Временија и Неоткрит, настап со учесниците на СВП во Скопје. Поетско читање во Стопанска банка и Сули Ан, Скопје. 1973

КУКУБАЈСКА, Марија, чита поезија од книгата Временија и Неоткрит, прима признание за вонредно залагање и постигнување резултати од областа на поезијата - “8 Ноември“, Собрание на Општина Штип. 1973

1mare15

КУКУБАЈСКА, Марија, интервју со Ерика Јонг: Не сум ослободена од стравот, учество на Е. Јонг на СВП, Нова Македонија, Култура, септември, 1983

1mare16

СВП 1984, М. Кукубајска... Дајен Вакоски, 4та од лево

КУКУБАЈСКА, Марија,  Автобиографијата како алегорија, интервју со поетесата ДајенВакоски, САД.  Културен живот, Нова Македонија, стр. 10, 2 септември, 1984

1mare17

КУКУБАЈСКА, Марија, интерју со Хорхе Хусто Падрон, Поезијата е мојата страст, наСВП.Повод: Излегувањето на неговата книга на македонски јазик „Круговите на пеколот“, Македонска ревија, Скопје. 1986