Историја Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/istorija Mon, 30 Nov 2020 14:15:49 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk Извештај за бомбашките напади на Солун во американскиот весник „The St. Louis Republic“ од 9 август 1903 година http://mn.mk/istorija/9026-Izvestaj-za-bombaskite-napadi-na-Solun-vo-amerikanskiot-vesnik-The-St-Louis-Republic-od-9-avgust-1903-godina http://mn.mk/istorija/9026-Izvestaj-za-bombaskite-napadi-na-Solun-vo-amerikanskiot-vesnik-The-St-Louis-Republic-od-9-avgust-1903-godina atentatori-240„Сцена на улица во Солун веднаш по поставувањето динамит на Отоманската банка. Овој криминал, како предвесник на многу слични серии, извршен пред неколку недели, упорно им се припишува на македонските гемиџии, со намера да создадат чувство на страв пред општото востание, веднаш по жетвата.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Tue, 24 Nov 2020 23:00:00 +0000
ЦИА: Тетовскиот АЕРОДРОМ - најмодерен на Балканот http://mn.mk/istorija/12879-CIA-Tetovskiot-AERODROM---najmoderen-na-Balkanot http://mn.mk/istorija/12879-CIA-Tetovskiot-AERODROM---najmoderen-na-Balkanot stormovik-180Ново-објавени документи на ЦИА (централната разузнавачка служба на САД) а се однесуваат на Тетово од 1945-1995 (види го текстот: ОВДЕ)

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Tue, 24 Nov 2020 23:00:00 +0000
Проданов, Делииванов и Шатев: „Македонското прашање произлезе од борбата на македонскиот народ за слобода и независност“ http://mn.mk/istorija/12036-Prodanov-Deliivanov-i-Satev-Makedonskoto-prasanje-proizleze-od-borbata-na-makedonskiot-narod-za-sloboda-i-nezavisnost http://mn.mk/istorija/12036-Prodanov-Deliivanov-i-Satev-Makedonskoto-prasanje-proizleze-od-borbata-na-makedonskiot-narod-za-sloboda-i-nezavisnost satev-180Божин Димитров Проданов (12. XII 1871 - ?) е македонски револуционер, деец на Македонската револуционерна организација. По професија бил учител и активен член на Организацијата во Егејскиот дел на Македонија. Во 1907 станал член на Околискиот комитет во Солун. По емигрирањето во Бугарија, во периодот меѓу двете светски војни, Проданов е активен меѓу македонската емиграција. Во јули 1945 година бил избран како советник во раководството на Илинденската организација во Софија и во тој период бил еден од најголемите поддржувачи на НР Македонија во рамките на ФНРЈ. Организацијата го исполнила ветувањето и посмртните останки на Гоце Делчев биле пренесени во Македонија.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Tue, 17 Nov 2020 23:00:00 +0000
Македонците се првите луѓе во Европа и сите европски народи имаат потекло од Македонците!!! http://mn.mk/istorija/12037-Makedoncite-se-prvite-luge-vo-Evropa-i-site-evropski-narodi-imaat-poteklo-od-Makedoncite http://mn.mk/istorija/12037-Makedoncite-se-prvite-luge-vo-Evropa-i-site-evropski-narodi-imaat-poteklo-od-Makedoncite 2975-180ШОКАНТНО ОКТРИТИЕ! Научно докажано: Македонците се првите луѓе во Европа и сите европските народи имаат потекло од Македонците!!!

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Историја Tue, 17 Nov 2020 23:00:00 +0000
Македонија со векови била делена, но Македонците опстанале http://mn.mk/istorija/7931-Makedonija-so-vekovi-bila-delena-no-Makedoncite-opstanale http://mn.mk/istorija/7931-Makedonija-so-vekovi-bila-delena-no-Makedoncite-opstanale makedonski-koreni„Со потпишувањето на Букурешкиот договор, Македонија беше прв пат поделена и оттогаш судбината и е определена. Денеска дојдовме до дереџе да ни го поставуваат под прашање нашето вековно име. Да се руши претставата за една националност зацементирана со цели библиотеки не е едноставна работа – изјави академик Блаже Ристовски на прес конференција по повод отпочнувањето на Руско -  македонски научен собир на тема „Букурешкиот договор 1913 и неговите долгорочни последици за Македонија и Југоисточна Европа“

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Tue, 10 Nov 2020 23:00:00 +0000
Една од главните карактеристики на фашистичките и комунистичките тоталитарни режими http://mn.mk/istorija/7951-Edna-od-glavnite-karakteristiki-na-fasistickite-i-komunistickite-totalitarni-rezimi http://mn.mk/istorija/7951-Edna-od-glavnite-karakteristiki-na-fasistickite-i-komunistickite-totalitarni-rezimi communism240Во периодот од 1945 до 1993 околу 50.000 македонски граѓани се уапсени, депортирани, судени, затворани, осудени на смрт, стрелани, убиени, исчезнати или имале политички и затворски досиеја.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Tue, 10 Nov 2020 23:00:00 +0000
Од историјата македонска... http://mn.mk/istorija/7978-Od-istorijata-makedonska http://mn.mk/istorija/7978-Od-istorijata-makedonska sloboda-ili-smrtЈас, Наумовски Иванов Крсте, осумдесет и тригодишен, од село Врбјани, Охридска околија, ќе раскажам една приказна што сум ја пател, што сум бил и сум дошол... здрав и жив. Ова не е лага. Ова е што сум го тргал самиот. Од историјата е ова, наша, македонска...

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Tue, 10 Nov 2020 23:00:00 +0000
Апел на албанско-македонската револуционерна лига (1887 година) http://mn.mk/istorija/10455-Apel-na-albansko-makedonskata-revolucionerna-liga-1887-godina http://mn.mk/istorija/10455-Apel-na-albansko-makedonskata-revolucionerna-liga-1887-godina albano-makedonia-180По многуте обиди, што ги презедовме, за да и помогнеме на нашата татковина Албанија, разбравме дека само со едно средство се добива слободата. Тоа средство е - обединувањето со нашите блиски Македонци и со заедниички акции ослободување на нашата стара и напатена татковина.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Tue, 03 Nov 2020 23:00:00 +0000
Семејството Спирта од Македонија http://mn.mk/istorija/11411-Semejstvoto-Spirta-od-Makedonija http://mn.mk/istorija/11411-Semejstvoto-Spirta-od-Makedonija makedonska-nacija-logo-90
Македонска нација

Во текот на XIX век, благородничкото семејство Спирта, со потекло од Македонија, имало на Дунав тринаесет дрвени бродови и еден параброд, фабрика за свила, тргувале со храна, имале банки, шпедитерски фирми и т.н. Останало забележано дека златниците кои ги заработувале не можеле да ги пребројат туку со лопати ги уфрлале во буриња и посебни вреќи, а откако ќе ги запечателе ги носеле во банка.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Tue, 03 Nov 2020 23:00:00 +0000
Бугаризмот е најопасен по македонското население http://mn.mk/istorija/19001-Bugarizmot-e-najopasen-po-makedonskoto-naselenie- http://mn.mk/istorija/19001-Bugarizmot-e-najopasen-po-makedonskoto-naselenie- 1bugar

„МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНЦИТЕ“ - книга напишана во 1918 година од Французинот ЕДМОН БУШЈЕ ДЕ БЕЛ (Edmond Bouchie de Belle), а печатена во 1922 година во Париз.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Историја Tue, 03 Nov 2020 23:00:00 +0000