Среда, 03 Ноември 2021   
Антички факти за почетокот на грчката окупација на Пелопонес

janko-tomov
Јанко ТОМОВ

Откога беа покорени од Филип Втори Македонски и Александар Трети Македонски на Грците им биле потребни повеќе од 2000 години да ја окупираат Македонија и Тракија со помош на Големите сили во Балканските војни, каде заедно со Србија и Бугарија меѓусебе ја делат ослободената Македонија, дотогаш под Отоманската империја.

Да се вратиме нешто и пред тој период на владеењето на кралот Филип Втори Македонски и неговиот син Александар Трети Македонски, кога сите археолошки факти за присуство на одредени дојдени емигранти од Африка и Арабија во Пелопонес, се среќаваат во 5-тиот век пред Христа, наречен „Класичен период“. Овој „Класичен период“ се манифестира преку цртежите на грнчарските производи, како на вазните, садовите и орнаментите, така  и на поедини цртежи на ѕидовите на тогашните јавни згради. Тој стил, за цртежите на вазните во историската наука е познат како „Црвени фигури на вазни“ и „Црни фигури на вазни“. На нив се прикажани фрагменти од борби помеѓу бели војници, кои ги претставуваат црвените фигури на војниците и од друга страна на црни војници, кои ги преставуваат доселениците  и окупаторите на островите на Моравија и Пелопонес (Грците). Исто така постојат и посебни вазни поединечно од „Црвени фигури на вазни“ или вазни со карактер на „Црни фигури на вазни“. Покрај нив, од обете видови на вазни, посторат и вазни со елементи од културниот живот на Пелопонес, на мешовито население од бели и црни, каде се прикажани фрагменти од разноивидни свечености и прослави.

amazon

Македонски-Балкански домородец наречен Амазон се бори против Грчки војник (околу 5 век п.н.е.), цртеж наЦрвени фигури на вазни

Поголемиот дел на западните автори на историските дела, кои ги сретнав во библиотеките и поедини музеи во Квинскланд, Австралија, во своите историски книги ги претставуваат овие вазни како грчки, без да ја коментираат нивната композиција или претставата што означуваат. Во поголемиот број на тие авторски дела се забележува препишување едни од други, на исти или слични теми - историјски настани и случки, кои се фалсификувани од времето на создавањето на грчката држава во 1821 година, до денес.

Во цртежите на вазните од тој антички период во повеќе случаи, спротивните  војници се разликуваат и по нивните воени облеки и оружја, што се претставени како бели - посветли и одвоено црни - потемни. Исто така  во „Црните фигури на вазни“, лесно можат да се распознаат Грците, како спортисти на Олимписките игри, кои се одржувале во градчето Олимпија, во близина на Коринтскиот залив, многу подоле, јужно од македонската планина Олимп, од каде почнувала Македонија.

amazon2

Грчки војник напаѓа Амазон

Грција уште од рано железно доба -античкиот период, кога ги населуваат и окупираат островите на Јужниот Балкан долу во Пелопонес, наречен Мореа (земја на острови со многу мориња), имаат за цел се’ што е создадено со илјадници години, од времето на праисторијата на Балканот и балканските  и иточноевропските народи, а и дел од Блискиот Исток, да го присвојат-фалсификуваат и да го прилагодат за свое.

Меѓутоа, историјата пишувана од древните историчари и филозофи во кои спаѓаат и поедини Грчки историчари, дека новите Грци на Балканот во почетокот не давале отпор на мирољубивите и мирни македонски племиња, посебно на островите на Егејско море и на Средоземното море во близината на Африка и Блискиот Исток. Тие антички народи биле Пелазги, Венети, Славјани, Фриги или Бриги и други сродни народи. Така агресивните новодојдени Грци од Африка и Арабија, им ги одземале нивните имоти, почнале да ги користат нивните зборови, лични имиња, имиња на реки, планини и слично, присвојувајќи ги и менувајќи ги со грчки додатоци-суфикси, како што се: ос, ес, ис и други, на краевите на нивните зборови.

Но сепак подоцна, по извесно време, кога ја осетило агресивноста од дојдените Грци, домородното население на Пелопонес почнало да пружа отпор, преку своите војници од македонсктата држава и од пријателските соседи како од западниот Балкан, така и од северниот Балкан, како од Тракија-Мизија и поедини Источно Европски држави.

Најповеќе информации се добиваат од делата „Илијада“ и „Одисеја“ пишувани од историчарот Хомер, околу 8 век п.н.е., кој ги опишува настаните од времето на Тројанската војна која настанала околу 12 век п.н.е., помеѓу тогашните градови држави од Балканскиот Полуостров и Западните брегови на Блискиот Исток. Во таа Тројанска војна не се спомнуваат Грците, бидејќи до тогаш не постоеле, ниту на Балканот ниту на Пелопонез (Мореа).

Познатиот современ археолог и грчки историчар Андренополус во едно грчко списание изјавил, дека бил разочаран, дека не можел да открие ниту еден историски  артефакт или факт за постоење на било какво грчко присуство во Античка Македонија, пред 6-5 век п.н.е. иако е познат по тоа дека, во 1977 година во Кутлеш (Виргинија) го пронашол гробот на кралот  Филип Втори Македонски, со сите македонски знаменитости и ковчегот со шеснаетзрачно македонско сонце - античкото знаме на македонската држава.

Во 8 век пред Христа е создеадена државата Македонија од страна на кралот Коран, по името на Македон, еден од синовите на Балканскиот Бог Зевс. Во таа единствена држава на Балканот, Македонија, биле опфанати неколку географски блиски домородни народи, составени  од Пелазги, Венети, Славјани, Анти, Фриги или Бриги и други племиња, сродни по јазик, култура и религија, што и’ даваат карактеристика на нацијата.

Тогашните Грци почнале да создаваат и свои градови-држави во Пелопонес, во Атика, каде и основале град-држава Атина по името, исто така на едно  од дванаесетте деца-богови на Богот Зевс. Се претпоставува дека Метрополата во Атина била изградена во времето на појавата на боговите на Зевс, во чест на божицата Атина, пред Грците да создадат град-држава Атина на Атика-Пелопонес.Потоа почнале да основаат и други градови-држави, како Теба, Спарта и други, пред да дојде на власт Македонскиот крал Филип Втори Македонски. Грците, со цел да ги заштитат градовите држави од Македонија, тие кои биле во Пелопонес основале Коринтска лига. Тоа им успеало само на градовите држави во Пелопонес, иако подоцна основале и поедини градови, на бреговите на Егејското Море, еден во Македонија близу до Солун, а неколку во Анадолија, во Лидија, Троја и други приморски држави-провинции, се’ до Јужните брегови на Црно Море. Во тие градови, како и во близината на Солун, во Македонија, Грците не успеале да воспостават своја политичка управа, туку само пазарна-економска. Таа  експанзија на Грците на Балканот во Македонија, почнува преку планината Олимп, која се наоѓа на југ во Македонија.

vazna

Црвена вазна

Во една од „Црвените фигури на вазни“, каде западниот автор во неговата книга ја преставува наводно грчката митологија, што е очигледен пример дека не била грчка, туку дека била македонска, што се гледа по облеката и дел од митот со носење на грбот кожа од лав, посебно од бели покрупни луѓе-Македонци, а не од темнокожи помали Грци. Ако ги простудираме ликовите на „Амазоните“ така наречени од страна на Грците и повеќето западни автори, кои се однесуваат за белците-Македонци или од други пријателски поближни племиња на Македонија, во „Црвени фигури на вазни“, лесно и сами ќе ги препознаеме дека не биле Грци, туку Македонци. Повеќе фотографии од „Црвени фигури на вазни“ и од „Црни фигури на вазни“, во книгата „Ancient history of  Macedonia and Balkans according to westewrn authors“, Janko Tomov, ISBN 0-9752453-2-5,Brizbane, Australia, 2005.

Тоа значи дека околу 5 век п.н.е., со развивање на „Класичниот период“ на античката историја на грчките градови–држави, во непосредна близина постоеле и претставници од Македонските –Балкански народи од белите домородци.

Со пропаѓање на Коринтската лига на Грците, што во извесно време доаѓа под управа на Македонските кралеви, почнувајќи од Филип Втори Македонски, кога се покоруваат и окупираат сите грчки градови –држави, потоа преку времето на Римското владеење, Византиското царство и на крајот од Отоманското царство, се изгинува поголемиот дел на грчкото население, кое се меша со повеќето балкански и северни народи. Една од значајните констатации на еден западен историчар, при основање на грчката држава во 1820-ите години, рекол дека од Еленската античка државност и белег од така наречената елада не останало ништо, бидејќи преовладувале други народи во Пелопонес.

 

Историја

News image

Водици или Богојавление

Именден празнуваат: Богдан, (значи даден од Бога) Богдана, Бојан, Богомил (значи мил на Бога) , Јо...

Иселеници

News image

„НАГРАДАТА ЗА ЖИВОТНО ДОСТИГНУВАЊЕ ЗА 2022 ГОДИНА“ НА ОМД ОД ВАШИНГТОН ЗА СЛАВЕ КАТИН

На предлог на претседателот на организацијата „Обединета...

Култура и туризам

News image

ПОЕТСКИ МОЗАИК од поетесата Гордана Димовска како мост за спојување на далечините просторни и бележење на времињата

Поетесата Гордана Димовска својата видлива линија на заинтересирано премостување на далечните прос...

Фељтон

News image

ДЕЛ ОД ПОБЕДИТЕ НА АЛЕКСАНДАР III МАКЕДОНСКИ (ВЕЛИКИ) ВО ИНДИЈА (18)

Стрелците, кои јавале на коњи, први нападнале и речиси веднаш ги онеспособиле бојн...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.