Среда, 18 Август 2021    PDF Печати Е-пошта
МОНОГРАФИЈАТА ЗА СОБОРНИОТ ХРАМ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ВО ТОРОНТО (9)

1903kat1

ДЕЛ ОД ТВОРЕШТВОТО НА СЛАВЕ КАТИН 

По повод 30-годишниот јубилеј на првата македонска православна црква “Свети Климент Охридски“ е отпечатено делото Македонски вознес”, чиј автори се Славе Николовски-Катин и Фиданка Танаскова, Тоа е едно од значајните изданија на „Свети Климент Охридски“, од Торонто, отпечатено во 1994, на 232 страници, на македонски и англиски јазик, а рецензенти се митрополитот Кирил и Христо Андоновски.

Македонска православна црква “Свети Климент Охридски“ во Канада е стожерот на најголемиот број активности што Македонците ги развиваат во Торонто и пошироко  претставува мотив повеќе за изразување на љубовта и почитта кон родната земја Македонија. Тој е национален дом и е најголем центар на раселените од сите делови на етничка Македонија. Црквата е место на другарување на Македонците од седум до седумдесет и седум годишна возраст. Со други зборови, таа е македонски центар за поколенијата

Тоа е постигнато благодарение на демократска Канада која се смета за светски пример на мултикултурно општество. Таа е прва земја во светот која официјално го призна мултикултурното шаренило и ја продолжува континуираната, значајна и доследна недискриминаторска политика. Со тоа, мултикултурата на заедништво, почит и љубов кон Канада се прогласи за политика на власта на Канада, каде што секој староседелец или новодојденец како Канаѓанин има право на слобода на свеста, верата, мислата, изразувањето, мирното собирање и дружење, уживање и развој во сопствената култура, пропагирање и применување на сопствената религија и употребата на мајчиниот јазик. 

Во 1994 година се појави монографијата за Македонската православна црк­­ва „Свети Климент Охридски“ од Торонто под наслов „Македонски вознес“ чиј автори се Славе Николовски-Катин и Фиданка Танаскова. Издавач на ова дело кое излезе во издание на Управата на соборниот храм „Свети Климет Охридски“.

Во својата рецензија за книгата, полошко-кума­нов­ски­­от архиереј, митрополитот Кирил, истакнува дека големиот празник, три­­деценискиот јубилеј на светиот македонски храм „Свети Климент Ох­ридски“ во Торонто е вистински македонски вознес за сите браќа и сес­три од род македонски, за сите имени и безимени кои вградија огромна љубов, дарување, труд и самопрегор во неговите темели и го подигнаа овој прекрасен и најголем соборен храм на северноамериканскиот кон­тинент.

Црквата била и останува да биде симбол на македонското име, непокор, тврдокорност и постоење на далечните прекуокеански про­с­то­ри, во чии двери пулсира една извонредно динамична активност, атрак­­тивна, привлечна и неодминлива за сите генерации Македонци, под­­влекува митрополитот Кирил во предговорот под наслов „Летопис на генерациите“.

Во посветата на монографијата за црквата „Св. Климент Ох­рид­ски“, г.г. Михаил вели:

„ПлодотштогородидрвотопосаденоодсветиКли­­ментОхридскивоМакедонија, доведедосоздавањенаОхрид­­ска­­таархиепископија, којаденеспостоиволицетонаМакедонскатаправо­слав­нацрква. КоренитенатоаСветиклиментоводрвосераширијана­се­каденизцелаМакедонијаисветотистасаадосеверноамериканскиоткон­ти­нент, кадеизникнаеденоднајголемитеинајзначајнидуховно-национал­ниикултурно-просветнихрамовиштомакедонскитеиселеницигоимаат - црквата„СветиКлиментОхридски“воТоронто “.

Промоцијата на ова дело е извршена во Соборната црква на Аме­риканско-канадската македонска православна епархија „Свети Кли­мент Охридски“ во Торонто на патрониот ден на црквата, а на која зборуваше митрополитот г. Кирил. Исто така, ова дело е промовирано и во Соборни­от храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје, од г.г. Михаил и проф. д-р Ве­­ра Стојчевска Антиќ, кои истакнаа дека делото на Катин и Танаскова претставува значајна алка во синџирот на Светиклиментовата традиција во светот и во Македонија.

Промоцијата на ова дело е извршена и во Соборната црква на Аме­риканско-канадската македонска православна епархија „Свети Кли­мент Охридски“ во Торонто на патрониот ден на црквата, а на која зборуваше митрополитот г. Кирил. Исто така, ова дело е промовирано и во Соборни­от храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје, од г.г. Михаил и проф. д-р Ве­­ра Стојчевска Антиќ, кои истакнаа дека делото на Катин и Танаскова претставува значајна алка во синџирот на Светиклиментовата традиција во светот и во Македонија.

На овој настан, во Гласникот на Институтот за национална историја се осврнува и историчарот д-р Александар Тра­јановски, кој ова дело на читателите им го препорачува како ре­ли­квиум, кој претставува нов придонес во македонската црковно-на­цио­нална ис­то­риографија. Свечена промоција оваа монографија доживува и во Стру­мица, каде што за неа во Домот на културата зборуваа про­фе­сорите д-р Вера Стојчевска Антиќ и д-р Димитар Керамичиев.

Продолжува

1Dusan Ristevski ДУШАН РИСТЕВСКИ МАКЕДОН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На прво место

News image

Градоначалниците на ВМРО-ДПМНЕ ги отвораат своите врати за граѓаните и нивните идеи и проекти

Денес сабота и утре недела 3 и 4 како и 10 и 11 Декември од 11 до 14 часот градоначалниците на ВМРО-...

Историја

News image

Скокам од радост кога ја гледам вашата љубов спрема нашиот мајчин јазик

Со задоволство го прочитав вашето пријателско писмо и со голема радост разбрав за Вашите благородни ...

Иселеници

News image

ДОАЃАЊЕТО НА ЕВРЕИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА (31)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ИЗРАЕЛ И МАКЕДОНИЈА“ НА СЛАВЕ КАТИ...

Култура и туризам

News image

Охридска книжевна школа

Најстарата средновековна македонска книжевна школа е Охридската книжевна школа формирана во 886 годи...

Фељтон

News image

МАКЕДОНСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЦРКВИ ВО ПОВЕЌЕ ДРЖАВИ ВО САД (27)

ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ (ВТОР ДЕЛ) НА СЛАВЕ КАТИН

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.