Историја Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/istorija Fri, 20 Apr 2018 22:05:08 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk Што преставуваше Бугарија за Македонија http://mn.mk/istorija/14479-Sto-prestavuvase-Bugarija-za-Makedonija http://mn.mk/istorija/14479-Sto-prestavuvase-Bugarija-za-Makedonija macedonia-bulgaria-flag-180На почетокот на август 2017 година Македонија и Бугарија потпишаа Договор за пријателство, добрососедство и соработка. Договорот беше потпишан  на македонски и  бугарски јазик согласно Уставите на двете држави.  И покрај одредени недоследности, Договорот преставува историски чекор напред за двете држави и покажува дека минатото може да биде темел на идната соработка, односно Софија да се заложи за евро атланските аспирации на Македонија.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Историја Wed, 18 Apr 2018 01:59:00 +0000
Андартите ја преувеличуваат историјата на своето движење во Македонија! http://mn.mk/istorija/14481-Andartite-ja-preuvelicuvaat-istorijata-na-svoeto-dvizenje-vo-Makedonija- http://mn.mk/istorija/14481-Andartite-ja-preuvelicuvaat-istorijata-na-svoeto-dvizenje-vo-Makedonija- Macedonian Rebel Band Kalambaka 1897 - Underwood and Underwood-180Лука Иванов (Панаѓуриште, 14.VII 1867 – Сборско, 25.VIII 1906) бил бугарски офицер и револуционер, воденски војвода на Македонската револуционерна организација.  Привлечен од Организацијата тој учествувал во Илинденското востание во 1903 година и како воденски војвода учествувал во многу други битки со турскиот аскер и четите на грчката вооружена пропаганда по востанието. На 16 август 1906 година (ст.стил) кон неговата чета се приклучил американскиот новинар и публицист Алберт Сониксен, кој своите искуства ќе ги објави во својата книга „Исповед не еден македонски четник“.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Историја Wed, 18 Apr 2018 01:09:16 +0000
Александар Македонски и цар Самуил зборувале ист јазик – потврдува книга објавена во Венеција во 1532 година http://mn.mk/istorija/14480-Aleksandar-Makedonski-i-car-Samuil-zboruvale-ist-jazik-–-potvrduva-kniga-objavena-vo-Venecija-vo-1532-godina http://mn.mk/istorija/14480-Aleksandar-Makedonski-i-car-Samuil-zboruvale-ist-jazik-–-potvrduva-kniga-objavena-vo-Venecija-vo-1532-godina Kniga-Aleksandar-Makedonski-Car-Samoil-180Во оваа исклучително интересна книга што се чува во НУБ „Св.Климент Охридски“, професор Винко Прибојевич, користејќи голем број цитати од грчки и латински писатели, тврди дека Македонците отсекогаш го зборувале јазикот којшто го зборувале и во 1525-та година, кога тој ја пишувал својата книга. Според него, Македонците живееле на овие простори и во 16-от век, како што живееле и во вековите што претходеле.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Историја Wed, 18 Apr 2018 01:03:24 +0000
Македонска граматика од Пулевски печатена во Софија во 1880 годона! http://mn.mk/istorija/14442-Makedonska-gramatika-od-Pulevski-pecatena-vo-Sofija-vo-1880-godona http://mn.mk/istorija/14442-Makedonska-gramatika-od-Pulevski-pecatena-vo-Sofija-vo-1880-godona slognica-180Ѓорѓија Пулевски или Ѓорѓи Пулевски (1817 – 1893) е македонски писател, лексикограф, историчар и воен водач.  Тој е автор на првата печатена македонска граматика и автор на еден од првите речници на македонски јазик.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Историја Wed, 11 Apr 2018 01:43:51 +0000
Жестоки борби со грчките андарти во Ениџевардарско и Воденско http://mn.mk/istorija/14441-Zestoki-borbi-so-grckite-andarti-vo-Enidzevardarsko-i-Vodensko http://mn.mk/istorija/14441-Zestoki-borbi-so-grckite-andarti-vo-Enidzevardarsko-i-Vodensko Cheta of andarts-180„Борбата со андартите стана уште пожестока. Во Воденско, Ениџевардарско и Берско "Христовите војници" ги напаѓаа жестоко (македонските – н.з.) и влашки села и убиваа по нивите и патиштата невооружени луѓе. Во Воденско најмногу настрада влашкото село Патечино - 10 изгорени куќи и десетина убиени и ранети селани. При еден грчко-(македонски – н.з) судир кај село Јанчишта (Ениџевардарско) загина андартскиот капетан Капсалис (подпоручик Христос Прантупас). Во село Агора, Ениџевардарско, андартски напад беше одбиен на 2 јуни од милицијата. Во село Ликовиште, Берско, андартите се јавија четири дена откако се случи обезоружувањето на селото од муљазимот Кемал бег. На 1 јули (андарите) ги изненадија работниците по нивите и убија седум лица, а неколку фатени жени биле силувани. Во селото Бозец, на 12 август, милицијата, по двочасовна престрелка, ги избрка напаѓачите.“ – пишува Христо Силјанов во своето дело „Ослободителните борби на Македонија“.  

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Историја Wed, 11 Apr 2018 01:40:53 +0000
500 „Вардарци“ трчаа пет часа во битката која ја спаси Србија! http://mn.mk/istorija/14440-500-Vardarci-trcaa-pet-casa-vo-bitkata-koja-ja-spasi-Srbija http://mn.mk/istorija/14440-500-Vardarci-trcaa-pet-casa-vo-bitkata-koja-ja-spasi-Srbija vardarci-180Во август 1913 година Македонија беше поделена меѓу Србија, Бугарија и Грција, а еден мал дел и припадна на новосоздадената држава Албанија. Година потоа, еден месец по атентатот врз австрискиот надвојводата Франц Фердинанд во Сараево (28.06.1914),  на 28 јули 1914 година со нападот на Австроунгарија врз Србија започна Првата светска војна. Со почетокот на војната Србија, Бугарија и Грција извршиле мобилизација на околу 200.000 луѓе од населението од Македонија. Во бугарската војска биле мобилизирани околу 120.000 луѓе, во грчката војска околу 20.000 и во српслата војска околу 50.000 Македонци.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Историја Wed, 11 Apr 2018 01:37:34 +0000
ГЛАС на ВМРО-ДПМНЕ: Вести од Татковината http://mn.mk/istorija/14429-GLAS-na-VMRO-DPMNE-Vesti-od-Tatkovinata http://mn.mk/istorija/14429-GLAS-na-VMRO-DPMNE-Vesti-od-Tatkovinata На завршеното собрание на Западноевропската унија, одбранбено-воена организација на европските земји во чија работа Република Македонија учествуваше како посматрач, изразена е...

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Историја Wed, 04 Apr 2018 07:29:55 +0000
„Нема да бидат поштедени и жените и децата“ - се вели во писмото на капетан Акритас http://mn.mk/istorija/14428-Nema-da-bidat-postedeni-i-zenite-i-decata----se-veli-vo-pismoto-na-kapetan-Akritas http://mn.mk/istorija/14428-Nema-da-bidat-postedeni-i-zenite-i-decata----se-veli-vo-pismoto-na-kapetan-Akritas Kapetan Akritas-180„Селаните на Св. Марина, Јамчишта и други села од Сланицата му донеле на Апостол писма испратени од андартите со потпис: "Ваш брат по вера Костас Акритас". "Братот по вера" ​​ги предупредуваше да не испраќаат до европејците жалби и протести против "војниците на верата", бидејќи непослушните ќе бидат убивани. "Нема да бидат поштедени и жените и децата; ние ќе ги исечеме на парчиња. Ќе убиваме секој кој е против нас ", - завршуваше писмото на капетан Акритас. Писмата носеа дата од 7 февруари 1906 година.“ – сведочи во своите спомени американскиот новинар и писател Алберт Сониксен. 

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Историја Wed, 04 Apr 2018 07:20:06 +0000
Струшки вредности - 1928 година! http://mn.mk/istorija/14427-Struski-vrednosti---1928-godina http://mn.mk/istorija/14427-Struski-vrednosti---1928-godina struski-vrednosti-180„Во овој дом сретнав еден редок човек во нашата земја, еден благороден странец, кој со право го дише нашиот воздух, кој со алал го јади нашиот не баш така сладок леб. Тоа е доктор Николај Незнобински (Никола Незлобински – н.з.)  сјаен и лекар, и научник и јавен деец. Иако не основач на овој дом, тој е необично заслужен за таа установа, бидејќи го донесе во сегашна состојба и како некаков  подвижник постојано во неа работи предано и чудесно со невидена љубов према ближните. Покрај Струга тој под своја управа ги има поликлиниките во Охрид и Кичево, па пак стигнува да го направи потребното, иако нема повеќе лекари или официјално лице за службена преписка.’ – пишува еден од водачите на српската пропаганда во Македонија и дописникот на Политика меѓу двете Светски војни Григорије Божович.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Историја Wed, 04 Apr 2018 07:16:14 +0000
Наредба на Тодор Александров од 22 август 1922 година „Слобода или смрт“ http://mn.mk/istorija/14391-Naredba-na-Todor-Aleksandrov-od-22-avgust-1922-godina-Sloboda-ili-smrt http://mn.mk/istorija/14391-Naredba-na-Todor-Aleksandrov-od-22-avgust-1922-godina-Sloboda-ili-smrt todor-aleksandrov-intervju-180Помошната организација во тие краеви, како и македонската рев. Организација е самостојна и непартиска; таа не се меша во внатрешните борби на царството Бугарија, ниту зема страна во партиските борби таму. Ако, меѓутоа, биде засегната или предизвикана од личности и групи, без разлика какви убедувања имаат тие, Организацијата лично ќе се расправи со нив, согласно правилникот и нејзините традиции.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Историја Wed, 28 Mar 2018 02:45:35 +0000