Иселеници Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/iselenici-region Mon, 30 Nov 2020 14:25:33 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk ИЗЛЕЗЕ ОД ПЕЧАТ МОНОГРАФИЈАТА „СЕМЕЈСТВОТО ВИДИНОВСКИ“ ОД ТОРОНТО http://mn.mk/iselenici-region/19051-IZLEZE-OD-PECAT-MONOGRAFIJATA-SEMEJSTVOTO-VIDINOVSKI-OD-TORONTO http://mn.mk/iselenici-region/19051-IZLEZE-OD-PECAT-MONOGRAFIJATA-SEMEJSTVOTO-VIDINOVSKI-OD-TORONTO 1vidaВо издание на Книгоиздателството „Македонска искра“ од Скопје излезе од печат луксузното монографското дело „Семејството Видиновски“на публицистот Славе Катин. Во него на 440 страници на македонски и на англиски јазик се дадени текстови кои се значаен прилот и придонес кон осветлување на голем број аспекти од историската и творечката вистина за иселениците Борче (Борис) и Рада Видиноски од Торонто, Канада. Рецензенти на делото се проф. Д-р Вера Стојчевска –Антиќ и Нада Николовска.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Tue, 24 Nov 2020 23:00:00 +0000
КОРЕНИТЕ НА СЕМЕЈСТВОТО ЈАНОВСКИ ОД ВЕЛУШИНА (10) http://mn.mk/iselenici-region/19052-KORENITE-NA-SEMEJSTVOTO-JANOVSKI-OD-VELUSINA-10 http://mn.mk/iselenici-region/19052-KORENITE-NA-SEMEJSTVOTO-JANOVSKI-OD-VELUSINA-10 11jov

Монографијата „Јановски“ е дело за познатото семејство од Канада, чиј дедовски корени се од селото Велушина, Битолско. Таа е издание на книгоиздателството „Македонска искра“ од Скопје, отпечатена во 2002, на 226 страници, на македонски и англиски, чиј автор е публицистот Славе Николовски-Катин. Монографијата е документ за потеклото, животот и судбината на семејството Јановци, во Мзкедонија и во Канада. Таа опфаќа три генерации: постарага (родителите), средната (браќата) и најмладата (нивиите потомци)

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Tue, 24 Nov 2020 23:00:00 +0000
ПОСТАВУВАЊЕ НА КАМЕН – ТЕМЕЛНИКОТ НА НОВИОТ МАКЕДОНСКИ СВЕТ ХРАМ ВО ТОРОНТО (12) http://mn.mk/iselenici-region/19053-POSTAVUVANjE-NA-KAMEN-–-TEMELNIKOT-NA-NOVIOT-MAKEDONSKI-SVET-HRAM-VO-TORONTO-12 http://mn.mk/iselenici-region/19053-POSTAVUVANjE-NA-KAMEN-–-TEMELNIKOT-NA-NOVIOT-MAKEDONSKI-SVET-HRAM-VO-TORONTO-12 1klimВо ова продолжение за читателите на порталот „Македонска нација“ ќе претставиме дел од висината за првата македонска православна црква “Свети Климент Охридски“ во Канада, стожерот на најголемиот број активности што Македонците ги развиваат во Торонто, која оваа година слави 55 години од постоењето. Нестрпливо беше исчекуван денот кога ќе биде ставен камен-темелникот и осветена првата лопата бетон што со аирлија и благослов ќе се стави во него.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Tue, 24 Nov 2020 23:00:00 +0000
КОМЕМОРАЦИЈА ЗА ПАНДЕ МАНОЈЛОВ http://mn.mk/iselenici-region/19034-KOMEMORACIJA-ZA-PANDE-MANOJLOV http://mn.mk/iselenici-region/19034-KOMEMORACIJA-ZA-PANDE-MANOJLOV 2029КОМЕМОРАЦИЈА ЗА ПАНДЕ МАНОЈЛОВ

2.05.1948 – 7.11.2020

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Tue, 17 Nov 2020 23:00:00 +0000
НА 7 АВГУСТ 1962 ГОДИНА СЕ ОСТВАРИ ИДЕЈАТА ЗА СВОЈА ЦРКВА ВО ТОРОНТО – ДЕЛ II (11) http://mn.mk/iselenici-region/19035-NA-7-AVGUST-1962-GODINA-SE-OSTVARI-IDEJATA-ZA-SVOJA-CRKVA-VO-TORONTO-–-DEL-II-11 http://mn.mk/iselenici-region/19035-NA-7-AVGUST-1962-GODINA-SE-OSTVARI-IDEJATA-ZA-SVOJA-CRKVA-VO-TORONTO-–-DEL-II-11 1mih

Во ова продолжение за читателите на порталот „Македонска нација“ ќе претставиме дел од висината за првата македонска православна црква “Свети Климент Охридски“ во Канада, за која и на најголемите неверници и противници им беше многу јасно дека враќање нема, колебање ич, и дека решеноста да се изгради храмот е огромна и конечна.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Tue, 17 Nov 2020 23:00:00 +0000
СЕМЕЈНИ И СЕЛСКИ СЛАВИ ВО ВЕЛУШИНА (9) http://mn.mk/iselenici-region/19036-SEMEJNI-I-SELSKI-SLAVI-VO-VELUSINA-9----- http://mn.mk/iselenici-region/19036-SEMEJNI-I-SELSKI-SLAVI-VO-VELUSINA-9----- 1velj

Значаен сегмент од севкупното живеење на велувци биле семејната и селската слава. Затоа, секое семејство во Велушина има свој, семеен светец, чија икона виси кај еден агол од домот. Најчести семејни слави во селото се оние што се поврзани со празниците: Сввета Богородица (Пречиста), Петковден, Свети Архангел, Митровден, Свети  Ѓорѓи, Свети Никола, Света Петка и други.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Tue, 17 Nov 2020 23:00:00 +0000
МАНАСТИРОТ СВЕТИ ЃОРЃИ, ЦРКВАТА СВЕТА НЕДЕЛА И ТРИТЕ ПАРАКЛИСИ ВО ВЕЛУШИНА (8) http://mn.mk/iselenici-region/19016-MANASTIROT-SVETI-GORGI-CRKVATA-SVETA-NEDELA-I-TRITE-PARAKLISI-VO-VELUSINA-8 http://mn.mk/iselenici-region/19016-MANASTIROT-SVETI-GORGI-CRKVATA-SVETA-NEDELA-I-TRITE-PARAKLISI-VO-VELUSINA-8 1crМанастирот Свети Ѓорѓи има доминантно место над селото и од него има широк поглед на Пелагониското Поле. Остава импресивен впечаток оддалеку со белината и зеленилото. Многумина што врвеле по патот за Лерии останале импресионирани од него. Манастирот е понова градба - фрескописот потекнуѕа од 1848 година која е забележана на јужниот ѕид од цркватаНешто порано е и подигањето на црквата. 

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Tue, 10 Nov 2020 23:00:00 +0000
НА 7 АВГУСТ 1962 ГОДИНА СЕ ОСТВАРИ ИДЕЈАТА ЗА СВОЈА ЦРКВА ВО ТОРОНТО – ДЕЛ I (10) http://mn.mk/iselenici-region/19017-NA-7-AVGUST-1962-GODINA-SE-OSTVARI-IDEJATA-ZA-SVOJA-CRKVA-VO-TORONTO-–-DEL-I-10 http://mn.mk/iselenici-region/19017-NA-7-AVGUST-1962-GODINA-SE-OSTVARI-IDEJATA-ZA-SVOJA-CRKVA-VO-TORONTO-–-DEL-I-10 1ob

Во ова продолжение за читателите на порталот „Македонска нација“ ќе претставиме дел од висината за првата македонска православна црква “Свети Климент Охридски“ во Канада, стожерот на најголемиот број активности што Македонците ги развиваат во Торонто, која оваа година слави 55 години од постоењето 

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Tue, 10 Nov 2020 23:00:00 +0000
ДУХОВНО - НАЦИОНАЛНОТО ЖИВЕЕЊЕ ВО ВЕЛУШИНА. БИТОЛСКО (7) http://mn.mk/iselenici-region/18996-DUHOVNO---NACIONALNOTO-ZIVEENjE-VO-VELUSINA-BITOLSKO-7 http://mn.mk/iselenici-region/18996-DUHOVNO---NACIONALNOTO-ZIVEENjE-VO-VELUSINA-BITOLSKO-7 11veluВелушина, несомнено, е единственото село во регионот со четири цркви и еден манастир, што претставува своевидна духовна галаксија, со каква не можат да се пофалат не сзмо поголемите села, туку и градови. Овој ексклузивен факт покажува дека во овој регион е концентриран исклучителен човечки потенцијал, со способности и визија, какви што ретко каде можат да се сретнат во таков обем.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Tue, 03 Nov 2020 23:00:00 +0000
Македонската награда ПЕГАЗ за најдобар необјавен роман во рацете на автор од Австралија http://mn.mk/iselenici-region/18997-Makedonskata-nagrada-PEGAZ-za-najdobar-neobjaven-roman-vo-racete-na-avtor-od-Avstralija http://mn.mk/iselenici-region/18997-Makedonskata-nagrada-PEGAZ-za-najdobar-neobjaven-roman-vo-racete-na-avtor-od-Avstralija 1ega

“Мртвите знаат најдобро” на писателот од Сиднеј, Владо Јаневски, заедно со романот “Лазарка на Љупчо Петрески” е добитник на наградата ПЕГАЗ за најдобар необјавен роман во силна конкуренција од над 60 приложени ракописи.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Tue, 03 Nov 2020 23:00:00 +0000