На прво место Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/aktuelno Wed, 18 Oct 2017 05:29:07 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk Премиерна изведба на најновото драмско дело на Стефо Нанцу http://mn.mk/aktuelno/13770-Premierna-izvedba-na-najnovoto-dramsko-delo-na-Stefo-Nancu http://mn.mk/aktuelno/13770-Premierna-izvedba-na-najnovoto-dramsko-delo-na-Stefo-Nancu to-be-honest-180Минатиот четврток во просториите на Центарот за уметност во Бенкстеон, предградие на Сиднеј, се одржа премиерната изведба на драмата „Да бидам искрен“ (To Be Honest) од драмскиот писател и режисер Стефо Нанцу.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 18 Oct 2017 02:08:28 +0000
ТЕАТАРОТ – МОЈА ПРВА ЉУБОВ http://mn.mk/aktuelno/13769-TEATAROT-–-MOJA-PRVA-LjUBOV http://mn.mk/aktuelno/13769-TEATAROT-–-MOJA-PRVA-LjUBOV valentina-apostolovska-180Повод за разговор е Валентина Апостоловска, актерка, која зад себе има остварено повеќе главни улоги како во Австралиско македонскиот театар од Сиднеј така и во филмската уметност. Валентина е и познат хуманист која неколку години со своето семејство е главниот носител на акцијата за собирање средства за борба против ракот во Сиднеј.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 18 Oct 2017 02:06:25 +0000
Народот има полно право да избере, но нема право да се лути http://mn.mk/aktuelno/13755-Narodot-ima-polno-pravo-da-izbere-no-nema-pravo-da-se-luti http://mn.mk/aktuelno/13755-Narodot-ima-polno-pravo-da-izbere-no-nema-pravo-da-se-luti Народот има полно право да избере, но нема право да се лути кога ќе избере ако тоа што го избрал не го сака.
Народот има полно право да избере, но нема право да се лути кога ќе избере ако тоа што го избрал не го сака.
Мнозинството народ ги легитимираше погубните политики на СДСМ и Заев

Зоран Заев синоќа објави дека резултатите на изборите ги смета за поддршка на неговите политики. Мислеше на политиките на централно, на национално ниво. Оние за кои многу граѓани беа против, се згрозуваа и противеа, политиките на редифинирање на Македонија.

Имајќи во обзир дека тој на овие избори излезе со цел тој багаж, вклучувајќи го и законот за двојазичност, договорот со Бугарија, најавата за смена на името, зголемувањето на даноците, а не толку отворено но сепак доволно јасно и за носење на мигранти и за редифинирање на бракот, со можност за склучување на хомосексуални бракови и нивно посвојување деца. Се чини дека мнозинството од граѓаните преку гласањето не само за градоначалниците туку и за партиите, за советничките листи, му дадоа легитимитет за сите овие операции.

alt

Народот има полно право да избере, но нема право да се лути кога ќе избере ако тоа што го избрал не го сака. После еден месец битка во Собранието на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ за неносење на неуставниот закон за двојазичност, СДСМ доби повеќе гласови на изборите. Да, имаше нерегуларности и изборите не беа фер, но ако народот навистина беше против, ќе застанаше со такво мнозинство зад ВМРО-ДПМНЕ што ќе ги надминеше сите купени гласови и разни „далавери“ кои СДСМ ги правеше на изборите.

Тоа не се случи и Зоран Заев доби легитимитет за овој закон. Истото важи и за договорот со Бугарија, кој не е поминат во Собранието, и со договорот со Грција кој ќе биде на ист начин договорен наскоро, договор во кој Македонија ќе попушти се, а Грција речиси ништо. Слично и за мигрантите и за браковите и посвојувањата на деца, како и за покачувањето на даноците. Мнозинството граѓани на некој начин ја легитимизираа политиката на бркање на странските инвеститори или во најмала рака недоаѓањето на многу нови.

ВМРО-ДПМНЕ 11 години беше на власт. Не дозволи промена на името и идентитетот, не прифати ваков договор со Бугарија, не прифати двојазичност на цела територија, не прифати мигранти да се доселат во Македонија, воведе најниски даноци во светот и не ги зголеми дури ни во време на најголема светска криза, кога имаше алиби за тоа и сите земји зголемуваа даноци. За хомосексуалните бракот и посвојување деца не се ни помислуваше. Вчера мнозинството во Македонија даде нова насока.

Епа, нека е со среќа народе. Што си дробевевме, тоа ќе си сркаме. Што посеавме вчера, тоа и ќе жнееме. Барем за овие шест работи, не можеме да кажеме дека не знаевме или не бевме свесни.

Не може ни да кажеме дека не знаевме дека оваа власт е блиска со подземјето, дека за кратко ги ослободи од затвор најголемите криминалци добро познати на јавноста. Не можеме да кажеме и дека не знаевме дека новата власт е склона кон рекет, корупција и криминали, делење тендери на свои фирми на луѓе од власта, дека се подготвени за секакви измами кон народот. За кратко време, во 4-5 месеци тие се потрудија да се претстават во целосно светло, и не можеме утре да кажеме дека сме изненадени или затекнати. Тоа е изборот. Ќе си живееме со тоа и ќе си молчиме. Наш е изборот, на мнозинството во оваа земја.

Заев ја прими пораката на одобрување на неговите политики и се заблагодари на поддршката во говорот пред Владата.

Превземено од: Југоисток

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Tue, 17 Oct 2017 19:24:47 +0000
Македонските здруженија во Швајцарија, даваат целосна поддршка на кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ http://mn.mk/aktuelno/13753-Makedonskite-zdruzenija-vo-Svajcarija-davaat-celosna-poddrska-na-kandidatite-na-VMRO-DPMNE http://mn.mk/aktuelno/13753-Makedonskite-zdruzenija-vo-Svajcarija-davaat-celosna-poddrska-na-kandidatite-na-VMRO-DPMNE 22366624 1644863322254867 5012665010663576927 n

МАКЕДОНСКА ЗАЕДНИЦА ВО ШВАЈЦАРИЈА

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Thu, 12 Oct 2017 07:23:13 +0000
Нека ни е честит 11 Октомври, Да живее Република Македонија http://mn.mk/aktuelno/13752-Neka-ni-e-cestit-11-Oktomvri-Da-zivee-Republika-Makedonija http://mn.mk/aktuelno/13752-Neka-ni-e-cestit-11-Oktomvri-Da-zivee-Republika-Makedonija IvanovПретседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, по повод 11 Октомври - Денот на народното востание, упати честитка до граѓаните на Република Македонија.

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Wed, 11 Oct 2017 08:14:28 +0000
МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ГОРДИ АМБАСАДОРИ НА МАКЕДОНИЈА ВО ИТАЛИЈА! http://mn.mk/aktuelno/13733-MAKEDONCITE-SE-GORDI-AMBASADORI-NA-MAKEDONIJA-VO-ITALIJA http://mn.mk/aktuelno/13733-MAKEDONCITE-SE-GORDI-AMBASADORI-NA-MAKEDONIJA-VO-ITALIJA zdruzenie-aminta-veneto-180- Веќе три години во градот Виторио Венето, во провинцијата Тревизо, активно работи Македонското здружение АМИНТА.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 11 Oct 2017 01:05:00 +0000
Сторијата за Скендербег класичен пример како се менува историската вистина! http://mn.mk/aktuelno/13732-Storijata-za-Skenderbeg-klasicen-primer-kako-se-menuva-istoriskata-vistina http://mn.mk/aktuelno/13732-Storijata-za-Skenderbeg-klasicen-primer-kako-se-menuva-istoriskata-vistina skenderbeg-180Во светот ништо не се променило. Додека другите се обидуваат да приграбат што повеќе од туѓата, македонскиот народ почнува да си ја распродава сопствената историја. Денес, македонскиот народ е исправен пред ревидирање на својата историја. На барање на соседите, сегашната влада предводена од СДСМ, наводно за да излезе земјата од меѓународна изолација, договара измени во македонските историски учебници. Меѓутоа, сегашната влада како да неможе да разбере дека било какво откажување на сопствената вистина, значи да си ги избришеме сопствените корени, да ја исечеме гранката на која седиме. 

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 11 Oct 2017 01:03:00 +0000
ЕНИГМАТА СМИЛКОВСКО ЕЗЕРО-ПОГЛЕД ОД ЕДЕН ПОИНАКОВ АГОЛ http://mn.mk/aktuelno/13731-ENIGMATA-SMILKOVSKO-EZERO-POGLED-OD-EDEN-POINAKOV-AGOL http://mn.mk/aktuelno/13731-ENIGMATA-SMILKOVSKO-EZERO-POGLED-OD-EDEN-POINAKOV-AGOL smilkovsko-ezero-zrtvi-180Петкратното убиство на пет млади, невини македоннци чив единствен грев беше што се најдоа сите на погрешно место и во погрешно време разбирливо предизвика огромен шок и револт кај македонската јавност. Toтално бесмислено и без причина беа одземени пет животи на пет млади лугје кои спокојно си ловеле риби во слободно време без некому да згрешат или да се замерат за така сурово, во стил на егзекуција, да бидат смртно казнети.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 11 Oct 2017 01:02:00 +0000
Европска локална самоуправа http://mn.mk/aktuelno/13730-Evropska-lokalna-samouprava http://mn.mk/aktuelno/13730-Evropska-lokalna-samouprava opstina-krivogastani-180Малата по години на формирање општина Кривогаштани на чело со ревносниот градоначалник Тони Заткоски кој по втор пат ќе ја бара довербата од своето доминицилно население има многу вложено од 2013 до 2017 година во сите сфери од општественото живеење.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 11 Oct 2017 01:01:00 +0000
13 КОНЦЕРТ “ПЕСНИ И ОРА ОД ЕГЕЈОТ“ http://mn.mk/aktuelno/13729-13-KONCERT-PESNI-I-ORA-OD-EGEJOT http://mn.mk/aktuelno/13729-13-KONCERT-PESNI-I-ORA-OD-EGEJOT 22359134 1641027849305081 1018351740 n

СОЈУЗ НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД ЕГЕЈОТ МАКЕДОН

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Sun, 08 Oct 2017 20:48:22 +0000